Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση σε Μεγαλόπολη – Τρίπολη – Γορτυνία & Οιχαλία- «Πακτωλούς» χρημάτων υπόσχεται το Πρόγραμμα ΔΑΜ!

Η κυβέρνηση, αφού, αποδέχθηκε αδιαμαρτύρητα τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων σε Γερμανία και Ολλανδία έως το 2050(!) και 2038(!) αντίστοιχα, πειθάρχησε στην απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ν’ αναστείλει τις λιγνιτικές μονάδες της χώρας μας, προφανώς έναντι μέτρων προσαρμογής και ανακούφισης των τοπικών κοινωνιών, όπου και τα εργοστάσια λιγνίτη, δηλαδή στις περιοχές της δυτικής Μακεδονίας και της κεντρικής Πελοποννήσου (Μεγαλόπολη και πέριξ).

Τις ντιρεκτίβες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βεβαίως, είναι υποχρεωμένη να εξειδικεύει η κυβέρνηση, αλλά έχει και λόγο στα όποια πολιτικά και οικονομικά μέτρα πριν αυτά λάβουν χαρακτήρα τετελεσμένων.

Η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος «Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση» 2021-2027 (ΔΑ ΕΣΠΑ-ΔΑΜ), σε συνεργασία με τον Ενδιάμεσο Φορέα Επιχειρησιακών Προγραμμάτων Ανταγωνιστικότητας και Επιχειρηματικότητας (ΕΦΕΠΑΕ) και την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (ΕΑΤ), διοργάνωσε στις 28 Φεβρουαρίου 2024 ενημερωτικές εκδηλώσεις με θέμα τις Προσκλήσεις προώθησης της Επιχειρηματικότητας στις περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, στη Μεγαλόπολη (φωτ.) και στην Τρίπολη.

Ανοίγοντας, λοιπόν, τον διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες, η Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος αντιμετώπισε το έντονο ενδιαφέρον του επιχειρηματικού κόσμου της Μεγαλόπολης, αλλά και την αντίστοιχη αμφισβήτηση, σχετικά με τις προϋποθέσεις υλοποίησης που προβλέπει το επενδυτικό πλαίσιο του Προγράμματος.

Κατά την παρουσίαση των δράσεων στη Μεγαλόπολη «πυροσβεστική» εξ αρχής υπήρξε η τοποθέτηση του περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Δημήτρη Πτωχού, ο οποίος αναφέρθηκε στις εργώδεις προσπάθειες της διοίκησης της Περιφέρειας, προκειμένου ν’ αποκτήσει η Μεγαλόπολη πολεοδομικό σχέδιο, ενώ σχεδόν ως έωλη φάνηκε ν’ αντήχησε η κραυγή αγωνίας του νεοεκλεγέντος δημάρχου Μεγαλόπολης, Κώστα Μιχόπουλου, ο οποίος ζήτησε την εξ υπαρχής εκπόνηση Στρατηγικού Σχεδιασμού για το μέλλον της πόλης.

Τι είναι και τι εξασφαλίζει το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης μπορούμε να το δούμε στη σχετική ιστοσελίδα του Προγράμματος, όπως, άλλωστε, το εξειδίκευσε ο επικεφαλής της Ειδικής Υπηρεσίας ΔΑΜ, Πελοπίδας Καλλίρης (άλλοτε αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας), η οποία είναι επιφορτισμένη με τον σχεδιασμό των πολιτικών.

Σχετικές δημοσιεύσεις